Gratis Mixtape van The Cool Kids

The Cool Kids kunnen wel de vaandeldragers van het fenomeen hipster rap genoemd worden. Als je ze ziet in hun skinny jeans en fluoriserende t-shirts lijken ze op het eerste gezicht ook meer een soort fashionisto’s dan serieuze MC’s.

Maar niets is minder waar, download hier hun gloednieuwe mixtape ‘Gone Fishing’ en luister naar hun minimale door electro beïnvloede dreunende beats en hun oh zo geestige lyrics…

De term hipster rap dook zo rond 2007 op toen de nog onbekende groepen The Cool Kids, Kidz In The Hall en Wale een groot gevolg op MySpace wisten te vergaren en daardoor een hoop aandacht kregen op de mainstream hip hop blogs. Vooral het feit dat ze zich anders kleedden dan de meeste MC’s zorgde voor een hoop haters in de scene en al gauw werden ze door deze haters afgedaan als hipsters met weinig inhoud.

De term hipster is in de trendy wijk Williamsburg in Brooklyn ontstaan, een wijk waar voornamelijk jonge blanke creativelingen wonen die graag in hun skinny jeans naar electro luisteren. Toen er ineens jonge zwarte MC’s ten tonele verschenen in skinny jeans rappend over beats met duidelijke electro invloeden kregen zij minachtend het predikaat hipster opgeplakt.

Helaas zegt dit meer over de huidige hip hop scene dan over deze hipster rappers, want hadden de haters iets beter hun huiswerk gedaan hadden ze kunnen ontdekken dat electro eind jaren ’80 in de hip hop scene is ontstaan en dus zeker een heel belangrijk onderdeel is van hip hop.

Luister bijvoorbeeld naar LL Cool J‘s ‘Going Back To Cali‘ uit 1989 of JJ Fad‘s ‘Supersonic‘ uit 1988 en je hoort dat het eigenlijk niks nieuws is wat deze hipsters doen, ze pakken gewoon weer de draad op waar electro rap destijds is blijven hangen. Zelfs de skinny jeans werden in 1989 al gerockt door Public Enemy tijdens hun Europese tour. OK wel een iets andere stijl maar desalniettemin skinny.

Nu Kanye West deze stijl min of meer heeft overgenomen zijn er toch ineens een hoop hip hoppers die deze stroming een stuk serieuzer beginnen te nemen en zich realiseren dat het misschien meer is dan alleen maar een rage. Tevens zijn we alweer twee jaar verder en er verschijnen juist steeds meer zogenaamde hipster rappers zoals Kid Cudi, U-N-I en Theophilis London.

Zoals elke nieuwe stroming binnen een genre zal ook deze even een gevecht moeten aangaan met de gevestigde orde. De nieuwe mixtape ‘Gone Fishing’ van de Cool Kids zal er zeker voor zorgen dat hipster rap gauw een permanente plek zal overwinnen binnen de hip hop, een genre waar nog meer dan genoeg ruimte is voor nieuwe stromingen.

Download HIER de gratis mixtape met features van Ludacris, Ryan Leslie en Tennille….

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment